- Programlara Kimler Başvurabilir?
Açık Öğretim Lisesine, Yurtdışı Programlarını kapsayan Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine, Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)'de bulunan Türk okullarında/Eğitim Müşavirliklerinde kayıt alınmaktadır. Bu ülkelerde bulunan ve Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyen kişiler web sayfamızda duyuru yapıldığı şekilde kayıt tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir. Başvuru için TC vatandaşı olma şartı yoktur.
Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programına kayıtlar, Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)'de yaşayan ve yurtdışında geçerli bir ikamet izni olup da;
- Türkiye'de ortaokulu veya ilköğretim okulunu bitirenler,
- Türkiye'de bulunduğu dönemde lise veya dengi bir okula devam ederken öğrenimini yarıda bırakanlar ile
- Yurtdışında öğrenim görüp, denklik yaptırmış ve bu denklik sonucu ortaöğretim(lise veya dengi okul) mezunu olmadığı anlaşılan her yaş ve her meslek grubundaki vatandaşlar başvurabilirler.
- Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak için yaş sınırı bulunmamaktadır.
- Başvuru Yerleri Nerelerdir? Başvuru süresi Ne kadardır?
Başvuru Yeri
Kayıtların yapılacağı yerlerde bulunan Türk Okullarına / Eğitim Müşavirlikleri başvuru yapılabilecektir.
Başvuru Süresi
Programa ilgi duyan herkes kayıt dönemlerinde gerekli başvuruyu yapabilir. Öğrenciler tarafından ilgili bürolara ulaştırılan belgeler eksiksiz ve doğruysa kabul edilir ve Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programı öğrencisi olarak kayıt yaptırmak üzere Ankara'ya Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderilir.
- Kayıtlar Ne Zaman Yapılır?
Yurtdışı Programlarına kayıt işlemleri her yılın iş takviminde belirtilen zamanlarda yapılır.
- Öğretim Sistemi nasıldır? ve Ders Seçimi nasıl yapılır?
Öğretim Sistemi
Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar. Öğretim sistemi Açık Öğretim Lisesi Öğretim Sistemi ile aynıdır.
Ders Seçimi
a) Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir. b) Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir. c) Açık Öğretim Lisesi ders programında yer alan dersler, ait oldukları döneminden önce alınamazlar. Bir birinin devamı olan bir dersin dönem sırasına göre alınması gerekir. Birbirinin devamı olan ortak derslerden birini başaramayan öğrenci, başaramadığı dersi (Tarih?1 gibi) bir sonraki dönemde, devamı olan dersle birlikte (Tarih-1, Tarih-2 gibi) alabilir. - Sınavlar Ne Zaman, Nerede ve Nasıl Yapılır?
Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programına kayıt yaptıran öğrenciler her öğretim yılında birinci ve ikinci dönem sonunda olmak üzere iki kez sınava girerler. Sınavlar T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi yönetmeliğine göre yürütülür ve Türkiye´de uygulanan takvime göre belirlenen bir hafta sonunda iki gün arka arkaya (Cumartesi - Pazar) yapılır. Tüm derslerin sınavları çoktan seçmeli test şeklinde yapılır. Herhangi bir nedenle sınava giremeyen öğrencilere ayrıca ek bir sınav yapılmaz.
Sınavlar Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa) şehirlerinde bulunan Türk Okullarında / Eğitim Müşavirliklerinde yapılır.
Yayın Tarihi: 09.03.2022